origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Positiva nyheter för laxpriserna

Graf: laxpriserna 99-16E, källa: Arctic Sec. Graf: laxpriserna 99-16E, källa: Arctic Sec.

Över 50% av världens odlade lax kommer från Norge. Chile har länge varit nummer två med en marknadsandel runt 25%. Chile har emellertid under lång tid lidit av överproduktion och dålig kontroll vilket lett till stora kvalitetsproblem och usel lönsamhet.

Igår beslutade Chilenska myndigheter om nya regleringar som bland annat kommer begränsa densiteten i odlingarna. De nya regleringarna påminner om de som Norge implementerar och betyder i realiteten att utbudstillväxten max kommer vara 3% per år de kommande åren. Det är mycket goda nyheter för branschen och bör betyda att laxpriserna fortsätter vara på en hög nivå även 2017 och 2018. Det betyder också att branschen, som historiskt uppvisat en "vilda västern-mentalitet", blir alltmer reglerad och industriell vilket kommer minska prissvängningarna som historiskt varit mycket stora. Sannolikt kommer det också betyda ytterligare konsolidering av industrin vilket också är positivt.

Vi är investerade i Grieg Seafood där vi ser en betydande omvärderings-potential framöver. Bolaget har genomfört stora operationella förändringar vilket kommer påverka kostnaderna mycket positivt kommande kvartal. Samtidigt har bolaget valt att ha en liten del kontraktsförsäljning vilket innebär att de fullt ut kan dra fördel av de stigande priserna.

/Staffan Östlin 072-5885400

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter