origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Inspirerade av småbolagens möjligheter.
Styrda av analysdrivet risktagande.

Kombinationen av en attraktiv och tillväxtorienterad investeringsregion, ett stort urval av bolag och många felvärderade och missuppfattade bolag innebär en betydande avkastninsgpotential för oss som fokuserar på Norden och främst små och medelstora bolag.  Genom egen analys och självständigt tänkande...

Läs mer » 

Våra strategier

Värdeutveckling

ORIGO QUEST A
Februari
-0,8%
2024 YTD (2024-03-27)
+2,7%
Sedan start 2013
+149,3%
Mer om fonden »  

ORIGO SELEQT A
Februari
-2,0%
2024 YTD (2024-03-27)
+9,2%
Sedan start 2022
+4,6%
Mer om fonden »  

Nyheter

2021

Tidskriften Affärsvärlden intervjuar Ahnemark med fokus på startegi, portföljkonstruktion och aktuella investeringar. Läs intervjun här

Läs hela inlägget »

November blev en händelserik månad på börsen som mot slutet återigen kom att domineras av osäkerheter kopplade till den nya virusvarianten omikron.

ORIGO QUEST 1 steg med 1,8 % under november och den årliga avkastningen sedan start uppgår nu till 10,8 %.

I novembers månadsrapport skriver vi bl.a. om våra innehav Coor och Aker Horizons.

Ladda ner (PDF)

Läs hela inlägget »

Christoffer besöker Nicklas Andersson på Avanza för att berätta mer om Origos förvaltningsfilosofi i populära Avanzapodden

Läs hela inlägget »

Nättidningen Placera intervjuar Origo Fonders grundare och investeringschef Stefan Roos. Läs om pendeln mellan värde- och tillväxtbolag samt utvalda favoriter från Norden. 

Intervju finner ni här >> "Hedgefondförvaltarens bästa värdecase"

Läs hela inlägget »

Ahnemark gästar DiTV & Börsmorgon. På agendan finns marknadsutsikter, trender och spännande aktier i Norden. 

Hela programmet finner ni här >>> Börsmorgon 5 november 2021

Läs hela inlägget »

Marknadens tidigare oro för ansträngda värderingar, stigande energipriser och kinesisk fastighetskris minskade under oktober. Flertalet börser och andra risktillgångar lyfte och närmade sig tidigare toppnivåer.

Origo Quest 1 steg med 1,8 % under oktober och den årliga avkastningen sedan start uppgår nu till 10,6 %.

I oktobers månadsrapport skriver vi bl.a. om våra nya innehav i Freetrailer och Eastnine.

Läs mer >> Ladda ner (PDF)

Läs hela inlägget »

Trevliga nyheter! Nu kan du handla den prisbelönta hedgefonden
Origo Quest 1 även på Nordnet! 

Läs hela inlägget »

Origo Fonder gästar EFN Marknad. På agendan finns rapportsäsong, börsutsikter och hållbara kursvinnare. Se avsnittet här

Läs hela inlägget »

Den stillsamma sommarbörsen är nu ett minne blott. Förnyad oro kring fastighetsmarknaden i Kina fortsätter pressa globala aktier, samtidigt som marknaden redan brottads med inflations-, logistik- och värderingsrisker. 

Hur påverkas fastighetsbolagen av diskussionen kring kontorets framtid? I vår månadsrapport beskriver vi vår syn på Fabeges ställning på marknaden.

Vi presenterar även vårt nya innehav Brødrene A&O Johansen, som vi tagit in i portföljen mot bakgrund av bl.a. starka tillväxtutsikter och måttlig värdering.

Ladda ner (PDF)

Läs hela inlägget »

Origo Fonder investerar i det danska teknologiföretaget Freetrailer Group A/S.

”Vi bedömer att Freetrailer, med sin delningsekonomiska plattform, är väl positionerat för att generera lönsam och hållbar tillväxt kommande år. Vi ser fram emot att vara med på resan.” säger Stefan Roos, investeringschef på Origo Fonder.  

Origo Fonder invests in the Danish technology company Freetrailer Group A/S.

“We believe that Freetrailer, with its sharing economy platform, is well positioned to generate profitable and sustainable growth in the coming years. We look forward to being part of the journey. ” says Stefan Roos, CIO at Origo Fonder

Pressmeddelande (pdf)

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 steg med 2,7 procent under månaden, vilket innebär en uppgång på 10,9 procent senaste 12 månaderna. Fondens risknivå, mätt som nettoexponering mot aktiemarknaden, uppgick till 66 procent. Coor, Catena och Beijer Ref gav bäst bidrag. 
Läs mer >> Månadsrapport Augusti 2021

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 steg med 2,6% under månaden vilket innebär 10,6% senaste 12 månaderna. Hedgefondsindex (NHX Equity) steg samtidigt med 0,3%. Fondens risknivå, mätt som nettoexponering mot aktiemarknaden, uppgick till 26% vilket är något under det historiska genomsnittet på ~40%. Veoneer, Addtech och Enea bidrog mest till avkastningen. Läs mer >> månadsrapport juli 2021

Läs hela inlägget »

Fonden tappade 0,4 % i juni och har avkastat 15,2 % de senaste 12 månaderna. Sedan start har fonden gett en årlig avkastning på 10,3 %. I denna månads sammanfattning ger vi en inblick i vår senaste investering i finanssektorn.

Ladda ner (PDF)

Läs hela inlägget »

Origo Fonder växlar upp och har anställt Christoffer Ahnemark. Christoffer kommer närmast från Aktiespararna och kommer ingå i förvaltarteamet på Origo från och med augusti. 

"Med rekryteringen av Christoffer tillförs organisationen en mycket skicklig aktieanalytiker med ett väldokumenterat track-record, som kompletterar teamet utmärkt. Vi är väldigt glada att Christoffer vill fortsätta sin karrär hos oss, nu i rollen som förvaltare på Origo", säger Stefan Roos, investeringschef på Origo Fonder (Läs mer)

Pressmeddelande (pdf)

 

Läs hela inlägget »

Nu kan du läsa vår månadsrapport för maj 2021:

Ladda ner (PDF)

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 steg med 2,8% under månaden och hedgefondsindex steg med 1,5%. På rullande 12 månader har fonden därmed avkastat 28,5%. Nettoexponeringen mot aktiemarknaden har samtidigt varit begränsad och legat på cirka 40% i genomsnitt.  

Läs hela inlägget »
Nu kan du ladda ner och läsa fondens årsberättelse för 2020.
Ladda ner (PDF)
Läs hela inlägget »

Bästa andelsägare,
Utdelningen i Origo Quest 1 B har fastställts till oförändrat SEK 6 kr per fondandel vilket motsvarar en direktavkastning om cirka 3,5%. 

Avstämningsdag: 30 april 2021
Utbetalningsdag: ~5 maj

Om ni har några frågor kring detta, maila kundservice, tack


 

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 tappade 0,7% under månaden och är därmed upp med 27% senaste 12 månaderna. Nettoexpneringen mot aktiemarknaden uppgår till 15%. 

"Under februari accepterade vi budet på Recipharm och sålde därmed fonderns klart största innehav. I kronor och ören blev det en av fondens absolut bästa affärer sedan starten 2013." 

Ladda hem månadsrapporten (PDF) 

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 tappade 0,6% under januari. NHX Equity steg samtidigt med 1,2%. Bruttoexponeringen uppgick till 174% och nettoexponeringen till 28%. CDON, Veoneer och Climeon gav positiva bidrag, medan de korta bolagen som grupp gav ett negativt bidrag. Årsavkastningen sedan start (2013) uppgår till 11% med ett beta (marknadsrisk) på 0,5.
Läs mer

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 avslutade året starkt och steg med 6,6% vilket ger 21,1% för helåret 2020. De långa innehaven Recipharm, Invisio och CDON hade extra stark utveckling och påverkan på fonden. 

Månadsrapport december

"Vi är riktigt stolta över resultatet 2020, givet hur enormt svårbedömt läget har varit. Vår målsättning är att skapa en aktieliknande avkastning med betydligt lägre risk än aktiemarknaden. När året nu är slut kan vi konstatera att vi har levererat på detta mål. Avkastningen i fonden överstiger såväl hedgefondsindexet NHX Equities som Carnegie Nordic Small Cap Return Index. Avkastningen har samtidigt uppnåtts med begränsad marknadsrisk. 

Men nu blickar vi framåt. Vårt fokus är inte ett enskilt år utan att fortsätta leverera långsiktigt kvalitativ och hållbar avkastning. Vi kan alltid bli lite bättre och vässa oss ytterligare. Vi tror starkt på en omställningen mot en hållbar ekonomi, men den kommer inte bli enkel och vara utan gupp. Skillnaderna mellan vinnarna och förlorarna kommer öka, precis som vi har fått en försmak av under 2020. En starkt analysdriven förvaltning, som både kan ta långa och korta positioner och begränsa marknadsriskerna bör ha goda utsikter till att skapa mervärde. Vi ser mycket fram emot 2021!"


/Stefan Roos, Förvaltningsansvarig 
 

Läs hela inlägget »

Aktuellt

Stefan gästar Trading Direkt för att diskutera marknad, aktuella teman och utvalda aktier inom  hälsovårdssektorn. (Mars 2024)
Se klippet

Roos om aktuella case i QUEST

Stefan Roos i Placera-intervju om aktuella teman och investeringar i Origo QUEST (Januari 2024)
Läs mer här

"Det blir en ganska bra rapportsäsong" 

Stefan Roos besökte DI Börsmorgon och lyfte vår syn på rapporterna (Oktober 2023)
Se klippet 

Origo får fint hållbarhetspris

Origo Fonder blev vinnare när Capital Finance International (CFI) utsåg Bästa Hållbara Alternativa Förvaltare i Norden 2020

Fondpresentation

Månadsrapport

Är du intresserad av en månatlig uppdatering på fondens utveckling?

Riskinformation

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Om du investerar i fonder kan din investering både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. En investering i våra fonder bör ses som en långsiktig investering.

Kontakt

Origo Fonder AB
c/o KG10, Kungsgatan 8
111 43 Stockholm
kundservice@origofonder.se