origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Inspirerade av småbolagens möjligheter.
Styrda av analysdrivet risktagande.

Kombinationen av en attraktiv och tillväxtorienterad investeringsregion, ett stort urval av bolag och många felvärderade och missuppfattade bolag innebär en betydande avkastninsgpotential för oss som fokuserar på Norden och främst små och medelstora bolag.  Genom egen analys och självständigt tänkande...

Läs mer » 

Våra strategier

Värdeutveckling

ORIGO QUEST A
Februari
-0,8%
2024 YTD (2024-03-27)
+2,7%
Sedan start 2013
+149,3%
Mer om fonden »  

ORIGO SELEQT A
Februari
-2,0%
2024 YTD (2024-03-27)
+9,2%
Sedan start 2022
+4,6%
Mer om fonden »  

Nyheter

2019

Origo Quest 1 steg med 1% under månaden, och är upp med 10,3% hittills i år. I månadsbrevet fokuserar vi bl.a. på Grieg Seafood och en av fondens blankade positioner.

Ladda ned här (PDF) »

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 blev en av vinnarna på HFM European Emerging Manager Awards 2019. Fonden vann klassen för aktieinriktade hedgefonder under 100 miljoner USD. HFM vill hedra och uppmärksamma de bästa mindre fonderna i Europa. 

Ett stort och varmt tack till alla våra investerare och partners som har gjort denna framgång möjlig! 

Pressmeddelande (PDF)

Mer om fondens utmärkelser »  

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 har blivit nominerad till det fina fondpriset HFM European Emerging Manager Award 2019. 

"Fantastiskt kul, och att utmärkelsen är performance-baserad och att det är tredje året i rad som Quest uppmärksammas gör ju inte saken sämre!"
Karl Eckberg, COO 
 

Läs hela inlägget »

”Origo Quest 1 steg med 5,1 % under juli, vilket innebär 16,0 % sedan årets början. Både långa och korta placeringar bidrog till avkastningen. Hoist Finance och JM steg med omkring 20 % och bidrog substantiellt.”

Ladda ner rapport (PDF)

Läs hela inlägget »
Etiketter: månadsrapport

Quest 1 upp 12% hittills i år

När vi nu har passerat det första halvåret 2019 kan vi blicka tillbaka på en stark inledning av året.                               Hämta presentationen>

Läs hela inlägget »

Quest tappade 1,3% under juni och därmed summerar uppgången YTD till 10,4%.  NHX Equity (aktiehedgefondsindex) har under januari-juni stigit med 4,2%. Sedan fondens start (1 februari 2013) uppgår avkastningen till 90,1% och NHX Equity har samtidigt stigit med 40,4%. 

"Under andra kvartalet har vi byggt upp ett nytt innehav. Vi ser tre tydliga värdedrivare som stegvis kommer materialiseras de kommande tre till fem åren..."

Hämta månadsrapport >
 

Läs hela inlägget »

DI uppmärksammade nyligen att hedgefonder som grupp har haft en god utveckling under 2019 och Origo Quest 1 placerar sig som näst bäst i kategorin hittills i år. 

"Hittills i år är det en fond med högsta risknivån, Rhenman Healthcare, som toppar listan med en avkastning på 12,6 procent trots att fonden backade något under maj.
Därefter följer två fonder med risknivån 5, Origo Quest och Coeli Absolute European. Origo, inriktad mot nordiska småbolag, steg marginellt i maj och klarade sig väl genom att öka andelen blankade aktier. Genom en negativ exponering mot bland annat Boliden och Boozt klarade sig fonden väl från börsfallet i maj, där globala aktier mätt i svenska kronor föll med i snitt drygt 6 procent. Bland Origos större innehav märks Alimak, Qliro Group, Catena och Hoist."

Dagens Industri, 9 juni 2019

Läs hela inlägget »
Stefan Roos, CIO Stefan Roos, CIO

Origo Quest 1 skiljer sig från andra fonder på flera sätt. Investeringsmodellen bygger på egen djupanalys och aktivt ägande i kombination med ett absolutavkastningsfokus. Fondstrukturen är dessutom designad för att stödja strategin och förvaltningsarbetet. Här är de viktigaste skälen till varför Quest kan skapa mervärde: 

Friare placeringsregler
Quest är en alternativ aktiefond under AIF-reglementet med flexiblare placeringsmöjligheter än vanliga aktiefonder. Det innebär bl.a. att Quest kan investera i aktier, räntebärande instrument och derivat, samt även blanka aktier. Speciellt möjligheten att ha både långa och korta (blankade) aktiepositioner innebär att fonden har större möjligheter att leverera positiv avkastning och optimera  riskprofilen mer eller mindre oavsett hur marknadstrenden är. 

Unik strategi
Fondens strategi bygger på att tidigt identifiera värdedrivare i nordiska småbolag. Egen djuplodande analys, en tät kontakt med bolagen och ett långsiktigt fokus är viktiga ingredienser i förvaltningsarbetet. Vi investerar gärna i bolag med starka marknadspositioner och långsiktigt positiva tillväxtmöjligheter, men som har kortsiktiga problem och därmed ofta större avkastningspotential. På samma sätt, fast tvärtom, blankar fonden bolag som i vårt tycke är överskattade och som har mer långsiktiga utmaningar eller en oattraktiv riskprofil.

Hållbara investeringar
Världen står inför många utmaningar, inte minst demografiska och miljömässiga. Såväl samhället som näringslivet påverkas av dessa utmaningar och måste förhålla sig till dessa. För vissa bolag kan utmaningarna också innebära en möjlighet. Vi undviker eller blankar bolag och branscher som inte lever upp till våra krav, både utifrån ett hållbarhetsperspektiv och ett riskperspektiv. Vi föredrar investeringar i bolag som visar långsiktigt hållbar tillväxt och som i vissa fall även erbjuder lösningar på de globala utmaningarna.

Konkurrenskraftig avkastning
Quest och andra fonder kan aldrig garantera framtida avkastning. Målet är dock att fonden, över rullande fem år, ska leverera aktieliknande avkastning till lägre risk. Ett delmål är också att Quest ska ligga i översta kvartilen av jämförbara fonder. Sedan starten 2013 (februari 2013–maj 2019) har fonden nått sitt mål både vad gäller avkastning och risk. Den genomsnittliga årliga avkastningen uppgår till ~11 % och volatiliteten har varit ~20 % lägre än marknadens svängningar. Quest rankas högt av både Hedgenordic och Morningstar baserat på de senaste fem årens avkastning. (Maj 2019.)

Riskspridning
Bra diversifiering uppnås när man skapar en investeringsportfölj där tillgångarna har låg eller begränsad samvariation med varandra. Quest har en unik lång/kort-strategi med fokus på analysdrivna och aktiva investeringar i nordiska småbolag. Portföljen är koncentrerad och domineras ofta av långsiktigt attraktiva bolag som har kortsiktiga problem och är underanalyserade. Sammantaget leder strategin till att fondens avkastning i första hand kommer från de specifika bolagspositionerna och inte från den allmänna marknadsutvecklingens trend. Den relativt låga korrelationen med börsindex över tid, jämfört med vanliga aktiefonder,  innebär att fonden lämpar sig mycket väl som riskspridning i en större investeringsportfölj. 

Avgift efter prestation
Quest tar ut en fast förvaltningsavgift på 1,25–1,35 % och en rörlig prestationsbaserad avgift om fondens resultat överstiger avkastningströskeln. 
80 % av eventuell överavkastning tillfaller investeraren och 20 % tillfaller förvaltaren. Till skillnad från många andra alternativa fonder som har en tröskelränta på 0–2 % har Quest en tröskelränta på 90 dagar SSVX + 5 %. Avgiftsmodellen är därmed kopplad till ett tydligt värdeskapande. 

High Water Mark
Quest tillämpar den s.k. High Water Mark-principen. Om fonden har en svacka måste förvaltaren hämta igen den förlorade avkastningen samt den uppräknade tröskelräntan under perioden innan rörligt arvode kan utgå. Detta säkerställer att ingen kund betalar rörligt arvode om den inte har haft en tydligt positiv utveckling  på sin investering.

Transparens
Alternativa fonder kan ibland vara komplexa och svåra att bedöma utifrån. Hemlighetsfulla förvaltare finns det också gott om, vilket inte gör saken lättare. Vi har valt en annan modell och har transparens som en ledstjärna. Vi uppdaterar kontinuerligt våra andelsägare om fonden och dess investeringar genom månadsbrev, presentationer och enskilda möten. 

Vill du veta mer eller boka in ett möte?
Maila kundservice@origocapital.se

Läs hela inlägget »

Nu kan du ladda ner vår månadsrapport för maj 2019 där vi bl.a. förklarar hur vi reagerar på den rådande konjunkturoron och går in på djupet på ett av våra långa innehav.

Läs hela inlägget »
Etiketter: månadsrapport

April har präglats av att många av fondens innehav har avgett kvartalsrapport och i vårt månadsbrev kan du läsa vår syn på dessa - några positiva överraskningar och någon besvikelse. Dessutom har vi börjat bygga upp några nya innehav.

Läs hela inlägget »
Etiketter: månadsrapport

Origo Quest 1 har för andra året i rad blivit nominerad till den prestigefullla utmärkelsen
HFM European Hedge Fund Performance Award 2019. Utmärkelsen baseras på fondens avkastning senaste fem åren.
 
Läs mer (extern länk) » 

Läs hela inlägget »

Quest 1 placerar sig i topp 3 hos fondmarknaden.se - dvs en av de fonder de anser vara bäst i respektive kategori. Urvalskriterierna är både kvalitativa och kvantitativa:

Kvantitativa mått som används:
Avgifter; Förvaltningsavgift, Köp/Säljavgift, Performance avgift, TER
Minsta insättning; engångsköp resp månadssparande
Nyckeltermer; Sharpkvot, volatilitet, värdebolag, tillväxtbolag, Alpha, Beta, rating, tracking error,investeringsstrategi.

Kvalitativa mått som används:
Förvaltningshistorik
Personalomsättning
Fondbolagets historik
Arbetsmetod

Till fondmarknaden>> 

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 tappade 2,4% under mars och uppgången under det första kvartalet summeras till 5,9%. I detta månadsbrev sätter vi ett nytillskott i portföljen under luppen: en pionjär inom svensk e-handel med goda tillväxt- och vinstutsikter. Läs mer här

Läs hela inlägget »

Origo Quest steg med 3,1% under februari. Flera av portföljbolagen rapporterade sina Q4-siffror för 2018 under månaden. På det hela taget är vi nöjda med att majoriteten av kärninnehaven levererade starka siffror och stabila prognoser. I brevet gräver vi litet djupare i ett av de nya innehaven, som vi bedömer har en uthållig konkurrensfördel i en relativt överetablerad marknad. Läs mer här

Läs hela inlägget »

Quest steg med 5,2% under januari. Marknaden präglades av en ny och mer avvaktande syn på kommande räntehöjningar från den amerikanska centralbanken och rekylerade kraftigt uppåt. I månadsbrevet fokuserar vi på ett nytt innehav i portföljen, verksamt inom en bransch som står inför omfattande förändringar de kommande åren. Läs mer här:

Läs hela inlägget »

Origo Quest 1 accepting the cash offer for Cherry by EE Intressenter. Read more here

Läs hela inlägget »

Kraftig marknadsturbulens och osäkerhet präglade årets sista kvartal. Vilka implikationer medförde det för vår förvaltning? Tillväxtbolagens styrka och värdebolagens kräftgång, var en stark trend under 2018 - hur förhåller vi oss till detta? Detta är några av flera, förhoppningsvis intressanta, diskussionspunkter i denna utgåva av Insight (enbart på engelska). Läs mer här.

Läs hela inlägget »

December var en händelsrik månad för Quests portföljbolag: bl a två bud och en rejäl vinstvarning. I månadsbrevet resonerar vi dessutom litet mer kring händelseutvecklingen i Hoist. Läs mer:

Läs hela inlägget »

Aktuellt

Stefan gästar Trading Direkt för att diskutera marknad, aktuella teman och utvalda aktier inom  hälsovårdssektorn. (Mars 2024)
Se klippet

Roos om aktuella case i QUEST

Stefan Roos i Placera-intervju om aktuella teman och investeringar i Origo QUEST (Januari 2024)
Läs mer här

"Det blir en ganska bra rapportsäsong" 

Stefan Roos besökte DI Börsmorgon och lyfte vår syn på rapporterna (Oktober 2023)
Se klippet 

Origo får fint hållbarhetspris

Origo Fonder blev vinnare när Capital Finance International (CFI) utsåg Bästa Hållbara Alternativa Förvaltare i Norden 2020

Fondpresentation

Månadsrapport

Är du intresserad av en månatlig uppdatering på fondens utveckling?

Riskinformation

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Om du investerar i fonder kan din investering både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. En investering i våra fonder bör ses som en långsiktig investering.

Kontakt

Origo Fonder AB
c/o KG10, Kungsgatan 8
111 43 Stockholm
kundservice@origofonder.se