origo-fonder-logo-horizontal-green-10y-web

Tre snabba frågor till Christoffer om SELEQT

Sällsynt attraktiva värderingar

Stockholm, 11 december 2023
Författare: Cristina Lugaro


Med förväntningar om att räntetoppen infunnit sig har börsen piggnat till. Ett segment som vädrar morgonluft är nordiska små- och mikrobolagsaktier.

Efter en tuff period finns chans till revansch – och flera bedömare pekar på återhämtningen för småbolagsmarknaden är i startgroparna inför nästa flerårscykel.

Christoffer Ahnemark, förvaltare på Origo Fonder, ger sin syn på läget och avslöjar vad som är högst upp på önskelistan inför 2024.
 

Christoffer Ahnemark, förvaltare, Origo Fonder

1. Origo SELEQT är en fond som placerat sig högt inom fondkategorin med inriktning små- och mikrobolag i Norden sedan starten i mars 2022. Vad är förklaringen?

Det har varit en utmanande marknad, men på Origo Fonder investerar vi med övertygelse. Vi letar efter de allra bästa casen i hela Norden och fokuserar på genuina småbolagsaktier. Vi äger endast bolag vi verkligen tror på. Starka affärsmodeller, hög och hållbar vinsttillväxt samt attraktiva värderingsnivåer är genomgående teman i fonden. Det tror jag har bidragit till utvecklingen.

2. Era största innehav skiljer sig tydligt från andra fonder. På vilket sätt har Origo-modellen hjälpt er under det gångna året?

Origo-modellen är ett stort stöd i förvaltningen. Genom vår analysmodell lyckas vi identifiera positiva förändringsresor tidigt, som ännu inte är på allas radar. Att tänka annorlunda och gå motströms är sällan enkelt, men vi upplever att de största felprissättningarna finns i underanalyserade och missförstådda företag. Det gäller att leta bortom de upptrampade stigarna på småbolagsmarknaden i Norden.

Efter den stora nedcykeln under åren 2022 och 2023, har värderingsnivåerna kommit ned rejält – trots att flertalet bolag fortsatt att leverera solid tillväxt i intäkter, kassaflöden och resultat. Vår bild är att det finns flertalet förbisedda och oupptäckta kvalitetsbolag till sällsynt attraktiva värderingar i dagsläget.

3. Julen närmar sig, vad står högst på önskelistan för portföljens del inför 2024?

Oj, det var en bra fråga. Det finns mycket på önskelistan efter detta svåra år (skratt).

Eftersom vi arbetar med koncentrerade portföljer jobbar vi nära våra innehav, ofta i direkt dialog med företagsledningen och styrelsen. Ett område som vi verkligen gillar är återköpsprogram av egna aktier (eng: ”buybacks”). Detta eftersom många aktier är fundamentalt undervärderade, där stort värdeskapande kan ske genom att återköpa aktier under dess inneboende värde. Under året har vi fått se buybacks i flera stora innehav som Spar Nord, Trifork, Nekkar och Norva24.

På önskelistan finns tveklöst att vår danska industrigrossist – Brdr. A&O Johansen – ska lansera ett liknande återköpsprogram. Det är något som vi lyft med ledningen. Utrymme finns och aktien handlar långt under vad som är motiverat givet FCF-potentialen, den ledande marknadspositionen och realtillgångarna i balansräkningen, primärt centrallager och andra fastigheter. På kort sikt tror vi det skulle kunna låsa upp 50% uppsida, men på längre sikt är aktien värd betydligt mer.

Cristina Lugaro

Vill ni veta mer om Origo SELEQT eller boka möte med Christoffer Ahnemark? Kontakta Cristina Lugaro, IR, på cristina.lugaro@nrp.no
Tfn: +46701654713

 


Riskinformation: Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. En investering i ORIGO SELEQT bör ses som en långsiktig investering 

Om Origo Fonder

Origo Fonder är ett alternativt fondbolag fokuserat på nordiska småbolagsinvesteringar. Origo erbjuder två strategier. Origo QUEST – en flerfaldigt prisbelönat aktiehedgefond med start januari 2013. Origo SELEQT – en koncentrerad nordisk små- och mikrobolagsfond med start mars 2022.